przegląd 75kkm - na co zwrócić uwagę?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ingraf
    Drive
    S_OCP Member
    • 2004
    • 83

Jak brać pod uwagę ekonomię, to mając diesla wydasz mniej na paliwo, ale więcej na samochód, więcej na coroczne ubezpiecznienie (bo droższy), więcej na odsetki od kredytu (bo wyższy) i przy 15000 rocznie 10000PLN nie zwróci się nigdy - choć przy odsprzedaży dostaniesz więcej pieniędzy, to będzie to za 8 lat - pieniądze w przysżłości sa mniej warte. Dodatkowo diesle są podatne na drogie awarie (turbina, wtryski) - to loteria, ale można trafić. Ekonomicznie wygrywa benzyna i to nawet bez gazu.

Druga sprawa to radość z jazdy OII 1,9 tdi jechałem w czwartek - ma siłę, pcha aż miło i to bez żadnych chipów, cichy aż dziw, że diesel. 1,6 znam z poprzedniego passata - to nie jedzie, jeśli jesteś normalnym kierowcą, a nie ścigantem, który zmienia bieg przy 6800RPM to diesel da Ci znacznie więcej przyjemności - konkurentem dla diesla 1.9 powinien być silnik FSI i to raczej 2.0 - nie liczy się bowiem w praktyce prędkość maksymalna, ani start do 100, ale przyśpieszenie przy średnich obrotach, a tu diesel pokazuje swą urodę. Jak przesiadłem się z benzyny 100 KM (Opel) na diesla 90KM (Ford) to zyskałem samochód, który był jednocześnie mocniejszy i wolniejszy :shock: .

Koniec świata - wszystko staje na głowie - wychodzi, że benzynę trzeba kupić dla pieniędzy a diesla dla przyjemności. :shock:
    Octavia II 1.9TDI Classic
  • autorus
    Rider
    • 2004
    • 508

Odnosnie przeglądów 90kkm to już sporo na grupie przeczytałem i się oczywiście zastosuję. Niedługo mam jednak przegląd 75kkm. Co oprócz standardowych rzaczy kazać zmienić?
    Mam do wymiany klocki tylne ale wezmę raczej orginalne. Jak kiedyś zmienię tarcze to pomyślę nad innymi.
    Jakieś sugestie?

Autorus
    http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
    Budowa mojego domku MURATORZE

----------------------------------------------------
    Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm

Komentarz

• Ziomal
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 5841
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Filtry , myślę że warto zwrócić uwagę na rolki napinacza , nie mówie że wymieniać tylko zobaczyć w jakim stanie są.
      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• chester121
        L&K
        • 2005
        • 1053

w sumie ja przy swoim nic nie robilem
        standardowo wymiana oleju, jakies filtry przeciwpylkowe,itp
        aha przy 75kkm zrobilem okresowy przegad klimatyzacji( sprawdzeie sczelnosci, dezynfekcja i nabicie)
        przy 60kkm byl najwiekszy serwis wiec tam wszystko wymienili i nasmarowali
        teraz tylko czekaj na 90kkm

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratoRS
          • 2004
          • 25757
          • Audi

autorus, A co pisze w instrukcji obslugi. Otworz zobacz co pisze co robic co kazde 15kkm i masz odpowiedz. Dodatkowo mozesz wymienic filtr powietrza i przeciwpylkowy. Paliwa wymienisz przy 90kkm i tyle. Tam sie nic wiecej nie robi. Calosc zamyka sie w kwocie 300-350zl.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• autorus
            Rider
            • 2004
            • 508

No własnie jak to jest z okresowym przeglądem klimy? Po jakim okresie sie to robić powinno? Nie mam jeszcze dwóch latek. :roll:
            http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
            Budowa mojego domku MURATORZE

----------------------------------------------------
            Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm

Komentarz

• chester121
              L&K
              • 2005
              • 1053

okresowy przeglad powinno robic sie co roku
              a co dwa lata pelny przeglad czyli sprawdzenie szczelnosci, nabicie, wymiana filtra przeciwpylkowego, dezynfekcja, itp
              w ASO nie jest to tanie wiec lepiej nie rob tego razem z przegladem bo moze ci sie uzbierac ladna sumka, polecam zrobic to w jakims warsztacie zajmujacym sie klimatyzacjami
              pzdr

Komentarz

• Nexus6
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 4847
                • Volkswagen

Zamieszczone przez chester121
                a co dwa lata pelny przeglad czyli ... wymiana filtra przeciwpylkowego, ...

a przez rok jeździć z zaparowanymi szybami i smrodkiem w środku

w ASO nie jest to tanie wiec lepiej nie rob tego razem z przegladem bo moze ci sie uzbierac ladna sumka, polecam zrobic to w jakims warsztacie zajmujacym sie klimatyzacjami
                a co jeśli w ASO jest taniej niż w zakładach specjalistycznych ?
                With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• chester121
                  L&K
                  • 2005
                  • 1053

Zamieszczone przez Nexus6
                  a co dwa lata pelny przeglad czyli ... wymiana filtra przeciwpylkowego, ...

a przez rok jeździć z zaparowanymi szybami i smrodkiem w środku

a co jeśli w ASO jest taniej niż w zakładach specjalistycznych ?
                  nie chodzilo mi ze filtr przeciwpylkowy tylko co dwa lata bo go powinno sie wymieniac co 15kkm lub mniej
                  ale chcialem napisac co wchodzi w sklad pelnego przegladu :roll:

co do ASO to mi powiedzieli ponad 400zl a w zakladzie zajmujacym sie kluma za to samo krzykneli 360zl wiec roznica jest (takie ceny przynajmiej podawl ELCAR jakies poltora roku temu)

Komentarz

• nico21
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 2640
                    • Volkswagen

Mi sie udalo nabic i sprawdzic klime za 100,- :diabelski_usmiech
                    DACAR.team

Komentarz

Pracuję...